Artroza

ARTROZA, OSTEOARTROZA ili OSTEOARTRITIS je najčešća bolest zglobova.

To je degenerativna bolest zglobova koju karakterizira propadanje i gubitak zglobne hrskavice, uz druge promjene na zglobu poput hipertrofije kosti (stvaranje osteofita). U zglobovima se javlja pojačana bolnost pri pokretu kao i otok zgloba.

Bolest obično pokazuje simptome u 40-tim i  50-tim godinama, ako se javi prije 40-te godine obično je posljedica ozljeda.

Artroza može da napadne jedan ili više zglobova. Kod mlađih osoba obično se javlja blaža artroza patele (hondromalacija).

Bolnost kod artroze se pogoršava opterećenjem zgloba, a olakšava mirovanjem. Nakon spavanja ili mirovanja javlja se ukočenost zgloba koja popušta nakon razgibavanja. Kako artroza napreduje tako se smanjuje pokretljivost zgloba uz krepitacije (struganje u zglobu).

Zbog napredovanja degenerativnih promjena na zglobu može doći do kontraktura (ograničene pokretljivosti) u zglobu.

Artroza najčešće napada intervertebralne zglobove cervikalnih (vratnih) i lumbalnih (slabinskih) kralježaka, kao i zglob kuka (koksartroza) , zglob koljena (gonartroza).

Dijagnoza se postavlja radiološki.

fizioterapeut-capljina

LIJEČENJE ARTROZE:

Liječenje se sastoji od fizikalne terapije, medikamentozne terapije , a u uznapredovalim slučajevima izvode se kirurški zahvati.

Cilj liječenja je smanjenje boli, održavanje pokretljivosti zgloba. To se postiže prvenstveno ranom rehabilitacijom oštećenog zgloba, koja se sastoji od provođenja elektroprocedura, toplih obloga, vježbi čiji je cilj da se očuva gibljivost zgloba, to su vježbe snage, fleksibilnosti i izdržljivosti.

Vježbe mogu usporiti napredovanje artroze, a time poboljšati kvalitetu života. Ukoliko se svakodnevno ne provode vježbe može doći do stvaranja kontraktura zgloba i invaliditeta.

Od lijekova se koristi nesteroidni antireumatici (NSAR) radi smanjenja bolova i upale zgloba.

Kontakt:

Tihomir: +387 63 320 540

Ivan: +387 63 980 952

 

+387 63 320 540

info@fizioterapija-goluza.com

© 2021 Werbeeinfach – All rights reserved.

By Werbeeinfach with ❤️️